Pilates

Bra träning för alla

Börja träna

Träning och motion är något som alla mår bra och av den anledningen också något som alla borde syssla åtminstone någon eller ett par gånger i veckan.

Det kan ibland vara svårt att komma igång med träningen, framför allt om man inte tidigare tränat så mycket. Här kommer några tips på vad man kan göra för att hitta motivation till att träna och även vilka positiva effekter som träning ger på kropp och hälsa.

Har man svårt att hitta motivationen i träningen är nästan det allra bästa tipset att hitta någon att träna med eftersom det alltid är roligare att göra saker tillsammans med andra. Dessutom är det större chans att träningen blir av om man tränar ihop med andra. Det är också viktigt att man hittar en träningsform som passar en och som man tycker är rolig. Tycker man att det värsta som finns är att springa, ja då ska man göra någonting annat.

En annan sak som också är viktig är att inte sätta upp alltför höga mål direkt utan att ta några steg i taget annars finns risk att man tröttnar.

Något som också är viktigt när man tränar är att ha rätt träningskläder. Det absolut viktigaste när man ska hitta rätt träningskläder är att det är kläder som känns bekväma och som inte är i vägen när man tränar.

Som nämndes tidigare har träning och motion en rad olika positiva effekter på kroppen. Förutom att man får bättre kondition och ökad muskelstyrka stärks dessutom skelettet samtidigt som blodcirkulationen förbättras. Dessutom ökar kroppens energiförbrukning och därmed också förbränningen av fett, ämnesomsättning förbättras och stresshormonerna minskar. Även depression och ångest motverkas eftersom kroppens produktion av så kallade ”må bra”-hormoner, som dopamin, serotonin och endorfin ökar.