Pilates

Bra träning för alla

Finn harmoni i höst

Sommaren är ju tänkt att vara en tid för avkoppling och reflektion. Många har semester och man vill ladda batterierna efter ett intensivt år. Det är dock lätt att man istället planerar in så mycket att semestern snarare tar än ger energi. Man har så mycket planerat att man inte får den vila man behöver.

Men vad ska man göra för att undvika detta? Först och främst måste man själv se varningssignalerna. Om du känner att du behöver vila, gör då det. Rycks inte med i hetsen som ibland omgärdar semestern. Även på semestern behöver man ”lediga dagar” där man inte gör någonting. Semestern kan inte bara vara besök hos släktingar, häng med vänner och fester.

För många är dock semestern redan avklarad och dessa råd kanske är lite i senaste laget. Men vad kan man då göra? Fortsätt läsa så ska du få se.

Det du först och främst måste göra är att fundera över vad du behöver. Mer sömn, träning eller någon annan form av avslappning. När du vet det kan du försöka planera in det i ditt vardagspussel. Om du bestämmer dig finns det oftast någon tid under veckan då du kan ägna dig åt dig själv.

Något som kombinerar både träning och avslappning är yoga. Det kan därför vara en perfekt lösning för dig för att hitta harmoni i höst. Du blir dels bättre tränad och starkare men kommer också känna dig mer avslappnad och tillfreds.

Om du skulle vilja börja träna yoga kan det vara bra att veta att det finns olika traditioner, stilar och former. Den vanligaste formen är Ashtangayoga som också brukar kallas Poweryoga och är mer anpassad till vår livsstil i Sverige. Här stärker du din rörlighet och smidighet samtidigt som din koncentration. Hathayoga kan vara all typ av fysisk yoga, målet här är att hitta en balans mellan det fysiska och psykiska. Yinyoga är en lugn variant och fokuserar på leder och ligament. Övningarna utförs på golvet med medveten andning. Det finns också yoga anpassade för gravida och barn.

Det viktigaste är att du tar dig tid. Att må bra är inget som sker över en natt utan det är någonting du får jobba med kontinuerligt. Lycka till!