Pilates

Bra träning för alla

Klinisk pilates

Pilates är en växande träningsform i Sverige som framförallt bygger upp de djupa musklerna, skapar en bättre hållning och kroppsmedvetenhet. Beroende på vad man främst vill träna upp bör olika övningsprogram väljs. Av den anledningen är det många som väljer att träna de två-tre första gångerna med personlig tränare för att övningarna ska vara exakt de rätta för de behov man har.

Pilates används även mycket inom sjukgymnastik och annan rehabilitering vilket gör att man ofta kan få sådana träningsövningar för att bygga upp den muskulatur som behövs för att rehabilitera sig snabbast möjligt. Många gånger handlar nämligen skador och smärtor om att man påverkat den ytliga muskulaturen för mycket eftersom de djupa musklerna är för svaga.

Ett typiskt exempel är ryggen. Ryggproblem kan uppstå av en mängd olika orsaker men kroppen försöker alltid kompensera detta. Har man en dålig hållning kompenseras detta med att man påverkar muskulaturen i höfter och leder mer. Det är där smärtan sedan kommer även om det är ryggen man bör träna upp.

Det är just detta samband som sjukgymnasten kan upptäcka och ge pilatesövningar för att motverka. Som patient kan det upplevas konstigt att man ska träna upp delar av kroppen där inte smärtan sitter för att få bort smärtan i en annan del av kroppen. Men det man bör komma ihåg är att alla kroppsdelar blir påverkade av varandra – mer eller mindre.