Pilates

Bra träning för alla

Mental träning

Pilates är en form av träning som inte bara fokuserar på kroppen, utan även på det mentala. Det är en träningsform för alla åldrar eftersom man jobbar med sin egen kropp och kan höja ribban själv, så att säga. Det ligger mycket fokus på andning och fokusering. Du ska vara lugn och glömma all stress under träningen. För att utvecklas mer kan man träna mental träning utanför sina pilateslektioner. 

Mental träning för nybörjare

Man kan säga att dina tankar styr dina känslor och din kropp. Det är tankarna du måste ta tag i under ett mentalt träningspass. Du ska inte tömma hjärnan eller dagdrömma. När man tränar huvudet ska man vara bestämd och koncentrerad för att få tankarna dit vill man. Du ska se dina mål framför dig i ditt inre och frammana en sida av dig själv som outtröttligt arbetar för att uppnå det du vill. Söker du lycka ska du bestämma dig för att hitta den, inte bara fantisera hur lycka kanske ser ut. Du ska jaga det med hela ditt inre och göra det på ett positivt och utvecklande sätt. Genom att lära känna dig själv, vad du vill ha, älskar och hatar, vad du strävar efter och saknar, kan du ta kontroll över ditt eget liv.

Mental träning för elitidrottare

Idrottsmän och idrottskvinnor genomgår också mental träning för att orka de där extra stegen och för att hitta vinnarandan fastän kroppen skriker efter vila. De jobbar mycket med visualisering som handlar om att se sina mål framför sig i huvudet och försöka uppnå dem. De tränar sig att tänka som om det de vill uppnå redan har hänt.

En sport som inte kräver mycket fysisk träning utan förlitar sig uteslutande på mental träning är poker. Här måste man bli otroligt medveten om sin egen kropp. Genom att visualisera, fokusera och meditera kan pokerspelare i högsta eliten, dölja eller hindra kroppssignaler som skulle avslöja deras hand. Texas Hold’em är det populäraste pokerspelet i elitturneringar. Här är det extra viktigt att vara duktig på att dölja en bra hand. I Texas Hold’em är nämligen tre av fem kort öppna och delas av alla spelare. Spelaren har endast två dolda kort och det tar tid att lära sig vart man ska fokusera blicken så de andra inte listar ut vilket av de tre korten som ger spelaren en bra eller dålig hand.

Mental träningen är inte bara för nybörjare. Att träna sitt tankesätt och koncentrationsförmåga kommer ge fördelar inte bara i din träning utan livet i allmänhet!