Pilates

Bra träning för alla

Styrketräning

Styrketräning är ett vida vitt begrepp som inte bara innefattar att lyfta hantlar och skivstänger om vartannat. Styrketräning har, skulle man kunna säga, utvecklats att för många bli till en hel livsstil. Allt från speciell kost, bra kosttillskott och sovrutiner, till specialanpassade träningsprogram med specifika syften.

Vanlig styrketräning kan som sagt te sig på flera sätt, här nedan tänkte vi inledningsvis att vi förklarar en av de vanligaste formerna, hur man lägger upp det och så vidare.

För det första brukar det delas in i 3-5 dagarsintevall. Det innebär alltså att du tränar mellan tre och fem dagar per vecka, och under en tid så har du bestämda saker du tränar samma dag, vecka till vecka. Uppdelningen sker utifrån muskelgrupper och med fördel så delar man upp dessa muskelgrupper på så vis att de inte ”stör varandra”. Exempel på muskelgrupper som stör varandra är bröst och biceps. Detta gör att man inte kan köra sitt max på båda muskelgrupperna utan hämmas av att de tar ut varandra.

Med fördel kan man dela upp muskelgrupperna ungefär på följande vis, förutsatt att du tränar  fyra gånger på en vecka.

Dag 1 Rygg och triceps
Dag 2 Bröst och mage
Dag 3 Ben
Dag 4 Biceps, underarmar och axlar

Detta är ingen exakt vetenskap, och man kan själv välja att dela upp det lite som man själv känner för det, men dessa kombinationer, kommer inte dina muskler att fightas så mycket emot varandra. Ett tips till alla som alla som just är i startgroparna att börja med styrketräning, samt de som inte tränat på ett längre tag, är att inte börja för hårt. Även om du känner att du orkar en vikt så innebär det inte att du nödvändigtvis måste börja på denna. Det är bättre att börja på lättare vikter och vänja musklerna innan du börjar lyfta tyngre, annars kommer du bara att få ont.

Tillsammans med en god kost, ett bra kosttillskott och ett någorlunda sunt leverne i stort så kommer du att få bra resultat. Ett annat tips är att per träningspass köra ungefär 3 övningar på varje muskelgrupp och 8-12 repetitioner per set.